Ympäristövastuullisuutta ja kestävää matkailua Kenkäveron tapaan

Kenkävero on sitoutunut ympäristövastuulliseen kehittämiseen. Green Key -sertifikaatti ja Kenkäveron kuusitasoinen ympäristöpolitiikka ohjaavat kaikkea toimintaamme entistä vastuullisempaan matkailuun.

Green Key-sertifikaatti ympäristötyöstä

Kenkäverolle myönnettiin keväällä 2020 Green Key-sertifikaatti tekemästämme ympäristö- ja vastuullisuustyöstä. Kansainvälinen majoitus- ja matkailukohteiden Green Key-järjestelmä on kaikkiaan levinnyt jo 65 maahan ja Suomessakin kohteita sertifioidaan vuosittain lisää. Kaikkiaan maailmanlaajuisesti Green Key-sertifioituja kohteita on jo noin 3200 määrän koko ajan kasvaessa. Kenkävero on ylpeästi yksi näistä kestävää matkailua rakentamaan sitoutuneista kohteista!

Käytännön toimia laajalla skaalalla

Mitä tämän sertifikaatin saaminen sitten käytännössä toiminnoilta yrityksessä vaatii? Ensinäkemältä päivittäiseen ympäristötyöhön liittyvä vaatimuslista on kovin pitkä. Vaatimuksia asetetaan niin energian- ja vedenkulutukseen, ravintolassa käytettävien raaka-aineiden alkuperään, puhdistusainevalikoimaan ja toimistotarvikkeisiin kuin vessapaperin laatuun. Pitkä lista asioita, joiden on oltava kunnossa ennen kuin Green Key-sertifikaattia voidaan matkailuyritykselle myöntää.

Kun hakemusta Green Key-tuomariston käsittelyyn alettiin aikanaan meillä Kenkäverossa koota, huomattiin nopeasti, että suuri osa asioista Kenkäverossa oli jo valmiiksi Green Key-sertifikaatin vaatimalla tasolla. ”Näinhän täällä on aina toimittu”, totesimme monella suulla vaatimustasosta. Ravintolassa on käytetty pienten lähituottajien tuotteita, esitteen paperiksi valittu ympäristömerkitty kierrätyspaperi tai myymälässä asiakkaan ostokset pakattu pyydettäessä paperikassiin muovikassien sijaan.

Sisään rakennettua vastuullisuutta ja tarkkuutta toimiin

Taito Itä-Suomi ry:n ja sitä kautta myös Kenkäveron pohjimmaisena toiminta-ajatuksena on käsityökulttuurin edistäminen taitona ja elinkeinona Etelä- ja Pohjois-Savossa. Jo tämä toiminnan ydin ja perusta pitää sisällään tietyn sisäänrakennetun vastuullisuuden, joka näkyy kaikessa Kenkäveron toiminnassa. Perinteinen käsillä tekeminen, lähellä tuotetut tuotteet ja raaka-aineet, kotimaisuus ja paikallisuus, perinteiset menetelmät ja itse tekeminen ovat kaikki tärkeitä seikkoja, joista ei toiminnassa tingitä.

Toki Green Key-sertifikaatin hakeminen sai kiinnittämään huomiota myös moniin sellaisiin asioihin, joihin muutoin emme olisi ehkä osanneet tai huomanneet lainkaan tarttua. Esimerkiksi vedenvirtaamien mittaaminen hanakohtaisesti kaikista asiakastiloista sai tarkkailemaan vedenkulutusta entistä tarkemmin. Virtaamien säätäminen ja rajoittaminen oli lopulta varsin helppoa, asiaa vain ei ollut koskaan tullut edes mieleen toteuttaa.

Kuuden kohdan ympäristöpolitiikka

Ympäristötyötämme tukemaan olemme laatineet Kenkäveron oman ympäristöpolitiikan. Kokosimme meille tärkeät seikat kuuden väliotsikon ja kriteerin alle.

Näitä meille tärkeitä ja toimintaamme ohjaavia asioita ovat:           

  1. Vastuullinen matkailu
  2. Suomalaisen käsityökulttuurin edistäminen
  3. Järkevä kuluttaminen
  4. Lähituottajien suosiminen
  5. Hävikin minimointi
  6. Vastuullinen energiankäyttö

Jotta Ympäristöpolitiikka ei jäisi pelkästään hyllyyn pölyttymään, tai pikemminkin paperinkulutusta minimoiden sähköisten arkistojen uumeniin piilottelevaksi tiedostoksi, on tavoitteita yhteistyössä koko henkilöstön kanssa avattu konkreettisiksi toimenpiteiksi ja tavoitteiksi.

Myymälässämme ja näyttelyissämme suomalainen käsityö on keskeisessä roolissa, ja lähituottajien tuotteilla pääset herkuttelemaan niin paikan päällä Kenkäverossa kuin myymälästä hankittujen ostosten ja tuliaisten parissa. Hävikkiä minimoidaan monin tavoin, ruokahävikin osalta yhtenä esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa mukana olo ResQ-järjestelmässä. Leipomon ja ravintolan ylijäämätuotteita tarjoamme asiakkaille edullisempaan hintaan ResQ-sovelluksen kautta, ja tästä työstä saimme juuri Best of ResQ-tunnustuksen.

Kierrätystuotteita taas voit nähdä Kenkäveron miljöössä monissa yhteyksissä, välillä vähän yllättäenkin. Ajankohtaisiin vastuullisen matkailun tarpeisiin vastanneeseen vanhasta ompelukoneenjalasta rakennettuun käsienpesupaikkaan olet ehkä törmännyt jo viime kesänä sisääntulossamme, tai olet ihastellut pihan kesäkukkaistutuksia, jotka kukoistavat kookkaissa teollisuuskäytöstä poistetuissa hillopurkeissa. Järkevää kuluttamista Kenkäveron tapaan.

Järkevä kuluttaminen meillä tarkoittaa toimenpiteenä myös vaikkapa omien tarvikepakettiemme oikeaa materiaalien mitoitusta, uusien pakkaustapojen suunnittelua sellofaanin tilalle, omien tilaustemme ja hankintojemme entistä tarkempaa harkintaa tai tavaratoimitusten yhteydessä tulevien pakkausmateriaalien kierrättämistä verkkokaupan tuotteiden pakkaamiseen. Lähituottajien suosiminen näkyy paitsi myymälän valikoimissa sekä ravintolan ja oman leipomomme raaka-ainehankinnoissa myös siinä, mitä omassa puutarhassamme kasvatetaan ja viljellään. Omasta puutarhastamme saamme paitsi somistusmateriaalin ravintolan maljakoihin, myös erilaisia kasveja keittiön tarpeisiin. Juuri meidän näköistämme lähituotantoa ja ympäristötyötä.

Ympäristövastuullisuus Kenkäverossa onkin siis paljon enemmän kuin pelkkä mukana olo Green Key-ympäristöjärjestelmässä. Se on käytännön tekoja, kiinteä osa kaikkea toimintaamme jokaisena päivänä. Pikemminkin tapa tehdä ja toimia kuin sertifikaatti seinällä, vaikka siitä ylpeitä olemmekin!